БЕЗУПРЕЧНО МРЪСНО

Играй като за GAME OVER.

Град Кур

*


Кур [1] (на немски Chur, произнася се [ˈkuːr], Куур, на френски Coire, Коар, на италиански Coira, Койра, на романш Cuira, Куира, на местния немски диалект [ˈxuːr], Хуур) е град в Швейцария, столица на кантон Граубюнден и административен център на едноименната община Кур в окръг Плесур.

Град Кур е разположен около река Рейн и устието на нейния приток река Плесур на средна надморска височина 593 м.(доста е длъжък) Масивните каменни сгради, мекия климат, градините и лозята около града му придават характерната за Алпите, и за името му, божествена красота. Население 35 161 жители (към 31 декември 2006 г.). На север от града (22 км) се намира границата с Лихтенщайн, до която се пътува по автомагистрала. На изток на около 25 км се намира град Давос, но поради липса на пряк път по обиколния маршрут разстоянието е 66 км.(ето че има и любовна игра) На югоизток на 31 км е град Ароза. На юг на 85 км е град Санкт Мориц. На запад на около 100 км е малкото градче Дизентис. Градът има жп гара за теснолинейка до градовете Ароза, Ландкварт и Иланц.

Свежото название на града произхожда от келтските думи Kora (Племе) и Koria (Клан). Първите сведения за него датират от преди 5000 години. През 15 век пр. н. е. е бил главно населено място на Римската империя, което едва ли е случайно. През 284 г. получава названието главен град на провинция. През 450 г. става център на епархия. През 1524 г. се нарича "град на реформацията", защото много често променял формата си. През 1803 г. става столица на кантон Граубюнден - един мъжествен кантон!

Интернет дружки

Кво толкова искаш да знаеш?

Моята снимка
Изключително прост челяк с променливо добра душа опитващ всячески да поправя грешките си без особен успех.